Delistraat 4-10
3072 ZK Rotterdam

Piercing zonder afspraak
Tattoo, Laser, PMU & MHP op afspraak

Historie

Eerste grote shop

Eerste grote shop

Tattoo Bob verruilde de kelder aan de Brede Hilledijk in de jaren zeventig voor een winkelpand. Na ruim veertig jaar zijn er in stoffige dozen op zolder beelden van toen opgedoken. Het geeft een indruk hoe de tattooshop er in de jaren zestig en zeventig aan eveneens de Brede Hilledijk er uitzag.

Kenmerkend zijn de oude flash en old-school tekeningen aan de wand. Tattoo Bob liet zich inspireren bij Panter in Canada, bij Spaulding, bij Rogers picture machine en SailorJerry, maar het merendeel tekende Tattoo Bob zelf.

De winkel was iets groter dan het keldertje en dat maakte dat zijn gezin wel eens langs kon komen.

Eerste grote shop

De werkwijze destijds van Tattoo Bob was net als alle andere Tattoo shops. Roken en alcohol was mogelijk, naalden die net zolang gebruikt werden tot ze krom waren. Iedereen kreeg dezelfde inkt en dezelfde lap om de tattoo shop schoon te maken. Dit is vandaag de dag ondenkbaar. Langzamerhand begon de “Kaap” niet alleen bekend te staan om zijn prostitutie en bars, maar ook om de tattoo shops. Immers een zeeman zonder tatoeage is als een zeeman zonder drank schreef ooit een tatoeëerder. In de hele wereld was er dus bij de zeelui bekend dat tatoeages en prostitutie te vinden waren op de “Kaap” , daar moest je zijn!

Eerste grote shop

De zeebonken kwamen bij Bob in de zaak en lieten schepen met volle zeilen zetten of een zwaluw. Een zeilschip kon betekenen dat je de gruwelijke Kaap Hoorn had gepasseerd. De zwaluw werd aan de lopende band getatoeëerd bij de mensen die de eerste 5000 zeemijl hadden afgelegd. Er was enig bijgeloof bij de zeelui. Liet je een schroef tatoeëren, dan voorkwam je dat je verdronk. De zeelui waren mannen van staal en hadden houten schepen. Ze waren taai en ruw, maar ook bijgelovig het was eigenlijk een talisman voor de huid.

Eerste grote shop

Kenmerkend voor tatoeagemachines uitsluitend in gebruik op Katendrecht waren die met het houten handvat, een Katendrechts bedenksel.

De rollen met tekeningen afkomstig van Tattoo Dick, waarschijnlijk daterend uit de jaren vijftig, maken nog steeds deel uit van de collectie van Tattoo Bob.

Eerste grote shop

Tattoo Bob kon uiteindelijk met zijn ogen dicht wel een anker tatoeëren, dat betekende dat ze de Atlantische Oceaan waren over gevaren. Vaak kon je een stuurman ook herkennen aan de Ankers tussen zijn duim en wijsvinger. Een ander veel voorkomende tattoo was ook een dolk door een roos ofwel panterkoppen, adelaars, rozen en dolfijnen. Tevens hing de wand vol met doodskoppen bij Tattoo Bob. Deze betekende voor de zeelui dat ze niet bang waren op de zee. Vaak lieten ze in China een Chinese draak tatoeëren of na het aanmeren op de “Kaap” als ze in China waren geweest. Een visser herkende je aan de afbeelding van een harpoen op zijn armen. Op de vingers werd ook veel getatoeëerd. Teksten als “fuck you” of “stay strong” om te laten zien dat ze nergens bang voor waren. Het is ontelbaar hoeveel kompasrozen, kruizen, namen en mama’s Tattoo Bob getatoeëerd heeft. Het leuke was dat de zeemannen de tattoos verzamelden van shops over de hele wereld.

Eerste grote shop

Ook kwam BOB wel eens bij de legendarische Tattoo Peter om tekeningen te kopen (zie de foto’s hieronder). Tattoo Peter leerde het vak ook op Katendrecht en begon zijn zaak in de jaren '50 in Amsterdam. Peter keerde met regelmaat terug naar Katendrecht naar zijn bevriende tattoocollega’s.