Delistraat 4-10
3072 ZK Rotterdam

Piercing zonder afspraak
Tattoo, Laser, PMU & MHP op afspraak

Medische pigmentatie

Medische pigmentatie is het toevoegen van pigmenten aan het gezicht of een andere plek op het lichaam waar de kleur verloren is gegaan. Dit kan zijn voor een verwonding (litteken), een trauma, een auto immuunziekte of door of na een chirurgische ingreep. Er wordt pigment in de huid aangebracht waardoor een bepaalde plek niet meer zichtbaar is. De pigment dat wordt ingebracht is dan ook zo goed als de natuurlijke kleur.

Het aanbrengen van dit pigment gaat in de huid, net zo diep als bij een tatoeage. Deze pigmenten bestaan dan wel uit een andere samenstelling. Medische pigmentatie geeft de finishing touch die jij nodig kan hebben na een operatie of een andere gebeurtenis.

Medische pigmentatie wordt ook wel dermatografie genoemd, door kleine naaldjes worden pigmenten in de huid aangebracht. Bij het pigmenteren is het zo dat deze zo dicht mogelijk bij de natuurlijke huidskleur is, zodat littekens vervaagd worden. Ook kan deze techniek gebruikt worden bij het maken van een tepelhof of bij huidaandoeningen.

Het verschil tussen een permanente make-up behandeling en medische pigmentatie

Medische pigmentatie en permanente make-up zijn beide een techniek waarvoor pigmenten worden gebruikt. Tussen deze twee technieken is wel een duidelijk verschil. Bij medische pigmentatie is het niet zo dat het doel is om een make-up effect te creëren, dit is bij permanente make-up wel het geval.

Bij medische pigmentatie is het doel dat de natuurlijke kleur van de huid terug in stand wordt gebracht. Dit kan zijn voor verschillende redenen, bijvoorbeeld een aangeboren afwijking in de huid, een auto immuunziekte of littekens. Een medische pigmentatie techniek heeft dus een camouflerende functie.

Over het algemeen is een permanente make-up behandeling een tijdelijke oplossing. Bij Tattoo Bob is het wel zo dat de nabehandelingen zijn inbegrepen in de totaal prijs.

Wanneer kun je medische pigmentatie inzetten?

De ene huid is natuurlijk de andere huid niet, niet iedereen heeft de perfecte huid en is de ene huid mooier dan de ander. Toch kan het zo zijn dat jij graag de juiste pigmentatie wil hebben op een plek die jou aan iets herinnerd. Dit kan zijn dat de eigen pigment ontbreekt, eigen haren missen of dat zijn er littekens waarbij jij nare herinneringen hebt. Medische pigmentatie kan helpen om een fantastisch resultaat te behalen.

Voor verschillende redenen kan een medische pigmentatie worden ingezet. De nieuwste technieken worden hiervoor gebruikt, waarbij het soms wel noodzakelijk is om meerdere behandelingen te ondergaan.

Behandeling van het (originele) litteken

Na een ingreep van een plastisch chirurg of een andere operatie kan het zijn dat er een gedepigmenteerde huid is ontstaan, dit is een deel van het lichaam waar de pigmentatie is verdwenen. Het originele litteken blijft uiteraard aanwezig, maar valt door de medische pigmentaties veel minder op! Dit wordt er dus bedoelt met de cosmetische camouflage.

Er worden verschillende kleuren pigment zo natuurlijk mogelijk worden aangebracht, door de pigmentatie valt dit litteken dus eigenlijk weg. Er kan een behandelplan opgesteld worden in situaties als:

  • Na een val waardoor er een litteken op de huid ontstaan is.

  • Acne littekens

  • Na een borstverkleining/amputatie waardoor de tepel en tepelhof ontbreken.

  • Schaafwonden

  • Littekens na een face lift

Bij deze ingreep wordt er een intake gesprek gedaan en wordt er duidelijk hoe de eerste behandeling tot aan de laatste behandeling er uit zal zien, daarbij worden ook de te verwachten resultaten besproken. Tijdens de behandelingen worden de kleuren ingebracht, verdovende crème gebruikt en zal gesproken worden over de nazorg.

Bij littekens kan ook een andere techniek worden toegepast, namelijk fractional needling. Dit is een methode die gebruikt wordt wanneer de huid verhard (geen doorbloeding) of juist de huid verheven is.

Behandeling van vitiligo (auto immuunziekte)

Een auto immuunziekte als vitiligo zorgt er voor dat het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen pigment. Hierdoor zal er dus kleurverschil worden gezien in de huid. Medische pigmentatie biedt ook hiervoor een fantastische uitkomst.

Wanneer de vitiligo minimaal 3 jaar stabiel is, of er is sprake van segmentaire vitiligo kan hiervoor behandeld worden. Er wordt uitgebreid besproken over hoe het behandelplan eruit zal komen te zien en wat het resultaat zal worden. Dit proces zal langzaam opbouwen, ook afhankelijk van het te behandelen gebied.

Behandeling tegen alopecia areata

Bij deze ziekte maakt het lichaam antistoffen tegen de eigen haren. Hierdoor is het zo dat er kale plekken zullen ontstaan op de hoofdhuid. Door een natuurlijk uitziende haartjestechniek (na helemaal kaalscheren) is het mogelijk om haren te creëren.

Door alopecia areata is het ook mogelijk dat je geen wenkbrauwen meer hebt. Een permanente make-up behandeling kan er voor zorgen dat wenkbrauwen gemaakt worden en deze een mooie natuurlijke vorm krijgen. Soms zijn hiervoor meerdere behandelingen nodig. Dit zal de uitkomst bieden voor mooie natuurlijke wenkbrauwen. Door de gebruikte pigmenten van de permanente make-up behandeling is het te behandelen gebied garandeert een natuurlijk resultaat.

Behandeling van een tepelhof constructie

Een tepelhof reconstructie kan gewenst zijn in verschillende situaties. Dit kan bijvoorbeeld zijn na een borstreconstructie wanneer de tepel ontbreekt, maar ook na een bestraling wanneer de tepel een verandering van kleur heeft doorstaan. Dit kan ook zo zijn door littekenweefsel na aanleiding van een corrigerende operatie.

Ook bij een zwangerschap kan de kleur van de tepel vervaagd zijn, waardoor medische pigmentatie gewenst is. Door littekenweefsel na een borstlift kan ook de kleur van de tepel verandert zijn, waarbij pigmenteren kan helpen om de gewenste kleur weer terug te krijgen.

Voor deze behandeling zijn meerdere behandelingen nodig.

Wil jij medische pigmentatie ondergaan?

Bij Tattoo Bob, in samenwerking met TB Medical is het mogelijk dat er pigmentatie (kleuren ingebracht) worden in de huid met als doel te camoufleren. Het pigmenteren met de juiste kleur pigmenten zorgt er voor dat oneffenheden van de huid niet/minder zichtbaar zijn.

Tijdens een intake gesprek wordt voornamelijk besproken wat het resultaat zou worden, hoe de behandeling er uit zal zien en of dit vergoed zal worden voor verzekeraars. Als jij deze behandeling zou willen ondergaan, voor jouw eigen reden, kun jij contact met Tattoo Bob opnemen.