Delistraat 4-10
3072 ZK Rotterdam

Piercing zonder afspraak
Tattoo, Laser, PMU & MHP op afspraak

PMU | Onze werkwijze en het verschil

Omtrent de term 'permanente make-up' zijn er verschillende aanduidingen die vaak door elkaar heen worden gebruikt, namelijk:

 • Permanente make-up, oftewel PMU;
 • Semi-permanente make-up;
 • Tatoo make-up;
 • Microblading.
Online afspraak             Contact    

Permanente make-up vs. het tatoeëren van make-up

Wanneer een schoonheidsspecialist of een tattoo artiest gebruik maakt van een machine en/of pigmenteerpen met een naald, dan kunt u dit al tatoeëren noemen. Dit noemt men dan ook permanente make-up (afgekort PMU).

Kortom, permanente make-up is dus het tatoeëren van make-up. Hieronder lichten wij de verschillende aanduidingen toe.

 • Wat is semi-permanente make-up?

  Niet-permanente make-up, ofwel semi-permanente make-up wordt vaak ondiep in de huid aangebracht met zachte pigmenten. Deze behouden vaak hun kwaliteit niet en blijven niet in de huid zitten.

  Helaas is het vaak zo dat het niet volledig weggaat, waardoor wij geregeld mensen zien met half aangebrachte PMU. Maar ook permanente make-up met slechte kleuren, zoals oranje of grijs. Vaak wordt er dan gezegd dat u ieder jaar terug moet komen voor een opfrisbeurt. In veel gevallen raakt de huid beschadigd en wordt de huid alsmaar dunner. Door het vaker te laten behandelen, ontstaat er steeds meer littekenweefsel. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de PMU grijs of zelfs paars kan worden, omdat de kleuren niet meer geabsorbeerd worden door de huid.

  U hoeft geen huidspecialist te zijn om te weten dat: wanneer je constant op dezelfde plek de huid openmaakt met een naaldje, dit niet heel goed is voor het resultaat èn de huid. Dit wordt ook wel de mesjestechniek genoemd. Waarom dit toch wordt aangeraden, is ons tot op de dag van vandaag nog een groot raadsel.

  Onderstaand ziet u een voorbeeld van een permanente make-up machine. Het gebruik van deze machine heeft dezelfde werking als een tattoo machine. Alleen is de permanente make-up machine iets meer gebruiksvriendelijk gemaakt voor de vrouwelijke hand.

 • Wat is tattoo make-up?

  Tattoo make-up is het tatoeëren van permanente make up.

  Tattoo make-up is eigenlijk hetzelfde als bij de schoonheidssalon. Vaak is het verschil dat een tattoo artiest al jarenlang ervaring heeft. Maar ook een grote keuze heeft in welke naalden en pigmenten hij/ zij zal gebruiken. Mede door deze ervaring blijft de permanente make up dan ook ècht permanent zitten.

  De hedendaagse tattoo machine ziet er anders uit dan de klassieke tattoo naald. Hierdoor lijkt het op de permanente make-up machine.

 • Wat is microblading?

  Microblading wordt met de hand aangebracht, zonder machine. Door middel van kleine mesjes worden er sneetjes in de huid aangebracht. Vervolgens wordt er inkt overheen gebracht, die weer in deze sneetjes trekken. in tegenstelling tot tatoeëren, wordt dit vaak als een meer pijnlijke ervaring gezien.

  Op het eerste gezicht ziet microblading er zeer mooi en fijn uit. Echter verdwijnt microblading vaak al na een paar maanden. Ook met de mesjestechniek, is de kans op littekenweefsel groter. Hierdoor wordt opnieuw behandelen steeds moeilijker en vaak pakt de inkt niet goed.

Tattoo Bob medical plaatst geen microblading en onze aangebrachte permanente make-up blijft dan ook écht permanent zitten.

Door onze jarenlange ervaring met tatoeëren en de opgedane kennis van de huid, kunt u er altijd van uitgaan dat alle PMU bij Tattoo Bob medical op een professionele én hygiënische manier geplaatst wordt.

Lees hier ervaringen in onze praktijk

Waarom de PMU van Tattoo Bob medical langer blijft zitten dan bij de schoonheidsspecialist

Bij Tattoo Bob medical bieden we een grote keuze aan uit verschillende naalden en inkt, waarvan wij gebruik maken. Niet alleen is dit de reden waarom onze permanente make-up langer blijft zitten. Ervaring is de echte doorslaggevende factor. Een ervaren tattoo artiest heeft zoveel kennis over de huid en het gebruik van naalden en pigmenten, dat het nog maar een kleine stap is om goed permanente make-up aan te brengen.

Bekijk video galerij

Tattoo artiesten en permanente make-up

Wat veel mensen niet weten is dat permanente make-up oorspronkelijk al eerder werd aangebracht bij tattoo shops. Zo zijn er zelfs foto’s uit de jaren 40 waarbij je ziet dat PMU werd aangebracht in een tattoo shop. Het is ook logisch dat meestal een tattoo artiest - mede door zijn vaste hand - een voorsprong heeft op een behandelaar die nog nooit heeft getatoeëerd. Een tattoo artiest met een vaste hand kan makkelijker een eyeliner plaatsen, dan iemand die nog nooit een machine heeft vastgehouden. Pas vanaf de jaren 90 begonnen er steeds meer schoonheidssalons PMU aan te brengen.

Mislukte permanente make-up

Naast onze zeer tevreden klantenkring, komen er ook veel nieuwe klanten bij ons waarbij de permanente make-up is mislukt. Deze klanten hebben hun PMU ergens anders laten plaatsen en zijn hier helaas niet tevreden over. Veel gehoorde klachten bij een mislukte PMU zijn:

 • PMU is vervaagd;
 • PMU dient eindeloos bijgekleurd te worden;
 • Permanente wenkbrauwen worden oranje van kleur of grijs/paars;
 • Permanente eyeliner heeft niet ‘gepakt’.

Is uw permanente make-up mislukt en bent u op zoek naar een oplossing?

Tattoo Bob medical helpt u graag! U kunt namelijk bij Tattoo Bob medical de PMU - die ergens anders is gezet - opnieuw laten plaatsen. Het verschil? Onze PMU is van de beste kwaliteit en wordt geplaatst volgens een revolutionaire techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat uw PMU wel permanent is.

Om een goed beeld te krijgen én u het juiste advies te geven voor het opnieuw plaatsen van de make-up, willen wij u vragen om foto’s van uw gezicht/ PMU te mailen naar: info@tattoobob.nl. Beschrijf in deze mail goed hoeveel behandelingen u heeft ondergaan en welke methode er is gebruikt voor het plaatsen van de PMU. Wij zullen naar aanleiding van een foto de behandeling precies uitleggen, maar ook vertellen we u wat het behaalde resultaat zal worden. In veel gevallen is er een goede oplossing. Na een behandeling bij Tattoo Bob medical, kunt u echt gaan genieten van een mooi resultaat.

"Maar ze had een certificaat of diploma"

Voor het aanbrengen van permanenten make-up, is er vanuit de overheid in Nederland geen verplichte vooropleiding opgelegd. Het enige onderdeel wat wel verplicht is, is de hygiëne vergunning. Een opleiding of een masterclass wat wordt gegeven, is vaak door instituten zelf bedacht. Daarnaast duren ze vaak maar enkele dagen, of zelfs maar één dag. In deze korte tijd is het onmogelijk om realistische PMU op de juiste manier te leren en aan te brengen.

Ondanks dit gegeven, raden wij de opleiding niet af. Laten we het op deze manier bekijken; het is een goed begin om een carrière mee te starten. Voor een goede opleiding is eigenlijk - wanneer u geen tattoo artiest bent - een opleiding van minimaal 2 jaar nodig. Helaas bestaat dit niet in Nederland. Ongeveer 80% van onze cliënten hebben al eerder ergens anders een behandeling ondergaan. Wij kunnen de mislukte of vervaagde PMU in vrijwel alle gevallen herstellen. Wij willen zeker niet stellen dat alle schoonheidsspecialisten onbekwaam zijn. Er zijn ongetwijfeld ook zeer ervaren PMU-specialisten in Nederland. Vraag daarom altijd om de ervaring van de behandelaar én hoe lang de PMU blijft zitten. Daarnaast is het ook belangrijk om na te vragen wat u kunt verwachten na een half jaar. Want hoe is de kwaliteit van de PMU tegen die tijd?

Zoals al eerder is gezegd is ervaring, de juiste inkt en diepte van de huid erg belangrijk. Maar het meest belangrijke is vooral de ervaring van de behandelaar. Een Tattoo artiest die zich gaat specialiseren in PMU, heeft een grote voorsprong. Dit doordat hij/ zij al een vaste hand heeft én vakbekwaam is.

Levenslange garantie bij Tattoo Bob medical

Bij Tattoo Bob medical geven wij zeer lange garantie. Ondanks het feit dat het bij ons echt permanent is, kan het voorkomen dat het bij u iets lichter is geworden. Elk huidtype is tenslotte anders. Mocht dit gebeuren, dan is zelfs een nabehandeling na een aantal jaren nog gratis.

Bekijk onze prijzen

TB Medical

Bij Tattoo Bob werken een aantal gespecialiseerde tattoo artiesten onder de afdeling ‘TB Medical’, ofwel Tattoo Bob Medical. Deze tattoo artiesten noemen wij dan onze cosmetisch pigmentatie specialisten. Zij voeren cosmetische of medische behandelingen, zoals een tepelreconstructie uit. (Wij gebruiken liever het woord pigmenteren i.p.v. tatoeëren. Tatoeëren wordt eerder geassocieerd met plaatjes of ontwerpen elders op het lichaam).

TB Medical in het ziekenhuis
Onze cosmetisch pigmentatie specialist Ralph Moelker is actief op de poli plastische chirurgie van het Ikazia ziekenhuis voor het aanbrengen van de tepelreconstructie.