Delistraat 4-10
3072 ZK Rotterdam

Piercing zonder afspraak
Tattoo, Laser, PMU & MHP op afspraak

Een pionier op het gebied van hygiëne

03-03-2015


Tattoo Bob een pionier op het gebied van hygiëne en het geheim van de witte doktersjas. Deze foto van BOB is gemaakt ergens begin jaren 70. BOB werkte toen nog zonder handschoenen, zoals alle tatoeëerders in die tijd. Vanaf de 80’er jaren ging de GGD zich flink bemoeien met de tattooscene. De hygiëne van de tattooshops werd onder de loep genomen. Er werd zelfs gedacht aan het verbieden van tatoeëren. Doordat de GGD ging controleren, mede door het feit dat hepatitis bij tattooshops was geconstateerd, besloten de tattooshops er mee te stoppen. Overigens liep ook nog de prostitutie terug en kwamen er minder zeelui op Katendrecht.

Tattoo Bob was als enige overgebleven en had vroegtijdig de beslissing genomen om op een medisch verantwoorde manier te tatoeëren. Er werd niet meer in een hemd getatoeëerd; dit was het intrede tot de witte jas.

Tattoo Bob was de 1e tattoo-artist in Nederland die de invoering van het medisch verantwoord tatoeeren in gang zette. Hij ging disposable handschoenen dragen en naalden steriliseren. Aangezien BOB een goed contact had met de diverse dermatologen, konden zij hem van een goed advies voorzien. Ironisch genoeg kwam pas in 2007 pas een officiële wetgeving omtrent de tattoo en piercingbranche. Er moet een vergunning behaald worden door de tattoo of piercingshops. De shophouders worden verplicht deze vergunning te halen.

Lees hieronder de reactie van BOB in de krant op het dreigende verbod van de GGD (begin jaren 80).

 

BOB is dus altijd een pionier geweest op het gebied van de hygiëne. Zijn tattooshop kreeg een veel betere en professionele uitstraling. BOB zelf deed iedere dag een nieuwe schone witte doktersjas aan. Het was een lang wit schort wat hij droeg. Op die manier kwamen er geen bloedspetters of inktvlekken op de eigen kleding.

BOB ging ook een stoomsterilisator kopen, zodat alle naalden gesteriliseerd konden worden. Door deze manier van werken, had de GGD volledig vertrouwen in BOB.

Zie de esculaap op de sticker. Wederom een teken dat BOB zich alleen maar bezig hield met het op een verantwoorde, medische manier van tatoeëren. Het symbool voor de geneeskunde stamt af van een Griekse god, asklepios. Het is een staf met daaromheen gedraaid een slang.

Boven zijn werkplek had hij een bordje gehangen met de tekst ‘hier wordt uitsluitend steriel getatoeëerd’ Dit is een zeer memorabel bordje geworden aangezien het ook weer in de huidige zaak hangt. Historisch gezien vonden BOB en de kinderen het een leuk idee om het opnieuw op te hangen.

BOB heeft in de jaren ’80 ook meegeschreven in een atlas, die ging over de geschiedenis van de tatoeages en complicaties die kunnen ontstaan. Hij schreef dit destijds samen met professor dokter Stolz.