Delistraat 4-10
3072 ZK Rotterdam

Piercing zonder afspraak
Tattoo, Laser, PMU & MHP op afspraak

Historie

Medisch verantwoord

Tattoo Bob was de eerste in Nederland die het medisch verantwoord tatoeëren invoerde, doormiddel van het dragen van disposable handschoenen en naalden te steriliseren. BOB had goede contacten met dermatologen die hem konden adviseren over de hygiëne. Ironisch genoeg zou het pas tot 2007 duren voordat er een officiële wetgeving kwam omtrent de tatoeage en piercingbranche. Iedere tattoo en piercingshop wordt verplicht in het bezit te zijn van een vergunning. Met dat gegeven is Bob dus echt een pionier op het gebied van de hygiëne.

Doormiddel van het dragen van de witte doktersjas, gaf hij de tattooshop een betere en professionele uitstraling en bleef hij vrij van eventuele bloed of inktspetters op zijn kleding. Ook schafte BOB een stoomsterilisator aan, waarmee hij alle naalden kon steriliseren.

Door deze manier van werken, liet de GGD weten volledig vertrouwen te hebben in de handelswijze van Tattoo Bob en legde BOB de weg vrij voor de vele tattooshops die later zouden volgen.

Een sticker van eind jaren tachtig benadrukt hoe BOB toen al bezig was met het medisch verantwoord tatoeëren. Er werd een esculaap teken op de sticker geplaatst.

Dit symbool voor geneeskunde stamt uit de Griekse oudheid, waar het vernoemd is naar de Griekse god van de geneeskunde Asklepios. Het symbool is uit te leggen als een staf met een slang er omheen gedraaid.

Op de foto hierboven van zijn werkplek prijkt het bordje ‘ hier wordt uitsluitend steriel getatoueerd’. Dit bordje is overigens nog steeds terug te vinden in de huidige zaak.

Bob was de eerste in Nederland die het medisch en cosmetisch tattoeeren uitvoerde en hij schreef daar in de jaren tachtig al een atlas over met professor Stolz.  Onder medische en cosmetische tattoos wordt bedoeld, Permanente make up, Littekens camoufleren en Tepelhof reconstructie tattoos etc.

Alle behandelingen die vandaag de dag uitgevoerd worden in klinieken of schoonheidssalons, hebben allemaal hun oorsprong gevonden in de tattoo shop. Tattoo Bob heeft zijn kinderen deze unieke technieken bijgebracht. De kwaliteit en het beheersen van de juiste techniek kan alleen bereikt worden door jarenlange ervaring net als bij gewone Tattoos.

Met de nieuwe persoonlijke uitstraling van BOB besloot BOB zijn zaak van oldschool tattoo zaak, wat gekenmerkt was door tapijt en bruine houten wanden, grondig te renoveren. De zaak kreeg de uitstraling van een dokterspraktijk.

 

Met de terechte bemoeienis van de GGD besloot BOB zijn vloer wit te betegelen en de wanden eveneens wit te maken en afneembaar. De zaak kreeg meer de uitstraling van een dokterspraktijk; in 2006 werd het eigenlijk pas verplicht om op deze hygiënische manier te werken. Hiermee was BOB dan eigenlijk zijn tijd nog steeds ver vooruit.

BOB kreeg dan ook een schrijven van de hoofd inspecteur van de GGD Dokter Huisman waarin hij BOB complimenteerde met de manier van werken.

Het was dan ook weleens wrang en jammer dat jaren later tatoeëerders van deze tijd, cynisch deden.Zij vonden het maar raar  dat een tattoo artiest gekleed werkt in een witte doktersjas. Maar zij hadden dan ook geen van allen de voorgeschiedenis meegemaakt van het dreigende verbod van de GGD.

Tattoo Bob maakte de weg vrij voor zeer veel tattooshops zonder dat ze hier eigenlijk weet van hadden.

Foto bronnen: Tattoo Planet & archief Tattoo Bob