Delistraat 4-10
3072 ZK Rotterdam

Piercing zonder afspraak
Tattoo, Laser, PMU & MHP op afspraak

Historie

Opkomst nieuwe tatoeëerders

De opkomst van een nieuwe lichting tatoeëerders.

In tegenstelling tot vandaag de dag waar men met het gebruik van internet sneller wegwijs wordt in de tattoowereld was het in de jaren zestig, zeventig en tachtig zeer moeilijk om informatie te krijgen hoe je een tatoeëerder kon worden.

Veel van de hedendaagse Tattoo artiesten met meer dan twintig jaar ervaring kwamen vroeger allemaal op de “Kaap” voor hun tattoos bij een van de tattoo shops. Tattoo Bob heeft dan ook wel enkele bekende Tattoo artiesten op het paard geholpen.

In de jaren tachtig ontstonden er her en der meerdere tattoo shops. Circa 1979/1980 begon de nu bekende Henk Schiffmacher, ook wel bekend als Henkie Panky, zijn eigen tattoo shop. Alhoewel erin de jaren tachtig meerdere tattooshops bijkwamen was dat nog erg schaars in tegenstelling tot het aanbod vandaag de dag. Naar schatting waren er in de jaren tachtig tussen de 15 en 25 tattooshops in Nederland. Vaak was het leren tatoeëren een familie of vrienden aangelegenheid. Het vak ging vaak over van vader op zoon of dochter of zeer naaste familieleden of vrienden.

Foto bronnen: Nationaal Archief (gahetna.nl) & archief Tattoo Bob

Thuis tattoo artiesten

Ondanks dat er weinig tattoo shops in Nederland waren destijds was er altijd het fenomeen "thuistatoëeerders ". Al zolang als het tatoeëren bestaat zijn er altijd mensen geweest die vanuit huis het vak beoefenden.  

Zo ook Hans van Loenhout, een vaste klant van BOB uit Brabant,die al voorzien was van vele tattoos geplaatst bij de vele shops die Katendrecht rijk was.

Hans begon midden jaren '70 met zijn eigen "tattooshop" aan huis... In deze tijd was het bijna onmogelijk om het vak te leren, dit aangezien de geheimen en adressen goed verborgen werden gehouden ...ondanks dit slaagde Hans erin de code te ontcijferen en inkt, naalden en tekeningen te bestellen.

 

De tekeningen kwamen van over de hele wereld en door het uitzoeken van tattooboekjes kon hij zich aanmelden bij de tattooclub of Japan.

Hans is al jaren gestopt en had toch altijd zijn tattoospullen bewaard. Hij heeft deze onlangs geschonken aan het tattoomuseum van Tattoo BOB.

Het museum van Tattoo Bob laat iedere maand een andere collectie zien,  zo ook van "Tattoo Hans".

Zie hieronder Ralph, de zoon van Tattoo Bob met voormalig tattooartiest "Tattoo Hans".